For 2500 publikummere i stekende august sol ble Kristiansand for en liten stund omgjort til en eksotisk scene i det Nila Håkedal og Ingrid Tørlen slo seg til finalespill under VM i sandvolleyball 2007. 
Kampene var spennende og stemningen høy, men jeg var der ikke primært for å følge en kjent og kjær sportsbegivenhet; sport generelt og sandvolleyball spesielt må heller sies å ha vært svært fremmede element i min hverdag. Nei, jeg var der for å teste ut nytt fotoutstyr, et Olympus E-510 med teleobjektivet Zuiko Digital 50-200mm.
Historien om hvordan jeg kom til nevnte objektiv må fortelles. Der hvor vi blant båtfolk hører snakk om tre fot-syken, hører vi blant fotografer snakk om et syndrom med den ny-norske forkortelsen GAS (gear acquisition syndrome). -Jeg var kommet dithen i utviklingen av mitt fotografiske potensiale at det eneste som kunne forbedre det var nytt utstyr. (Dette var og er åpenbart vås, men så galt kan man ende opp med å tro..)
Finn.no viste et brukt telezoom objekt til salgs, men selgeren ville helst ikke sende per post og mente personlig overdragelse ville være best. Kona og jeg fikk oss dermed en tur fra Kristiansand til Oslo for å fullføre handelen. Selgeren var av det hyggelige og sympatiske slaget og ba oss inn på ost og vin siden vi hadde reist så langt. (Osten var av det sorten som krevde at den stod i klokke på balkongen og vinen så god at den ikke hadde trengt osten.) 
Vi fikk en hyggelig stund der i stua til selgeren, med ost og vin, god prat og en titt på flere bilder og album. Dette står fremdeles for meg som noe av det mest utypisk norske jeg har opplevd; et spesielt godt minne. Selgeren? Intet mindre enn Mr. Volleyball, Raymond Wardenær, en nestor i norsk volleyball med bakgrunn som både trener og fotograf.
Og et par måneder etter besøket hos Wardenær stod jeg da altså på en sandvolleyballarena og skulle forsøke gjøre noe jeg aldri hadde gjort før (eller har gjort siden), fotografere sport. 

I klassen for menn tapte alle fire norske par i første runde i kvalifiseringen, Espen Gøranson/Bjørn Ingeborgrud, Jarle Huseby/Kim Hellum, Eskil Holtan/Øyvind Wergeland og Magne Kobbevik/Lars Erik Engebretsen. -Kanskje på grunn av alt det tunge tøyet gutta må ha på?

For å avrunde historien om objektivet så ble det siden brukt til å lage portretter, landskaps- og naturbilder, et bilde som fikk 3. plass i en europeisk fotokonkurranse og ikke minst, få meg startet på bryllupsfotografering.
I skrivende stund kan du finne volleyball bilder på Raymonds egen blogg. Kan også anbefale å ta en titt på Raymonds fotobøker, der i blant to bøker med bilder fra norsk volleyball siden 60-tallet.

André, juli 2017
Back to Top